Luka Vidic
torek, 10. 06. 2014

INTERAKTIVNA URBANISTIČNA RAZSTAVA: ŽELITE? KRANJ!

torek, 10. junij, ob 19h: MODERIRANA DEBATA

Kot zaključno dejanje urbanistične interaktivne razstave ŽELITE? KRANJ! ob prenovi in obnovi ulic in trgov starega mestnega jedra gorenjske prestolnice se bo v torek odvila moderirana debata, ki bo vključevala:

 • mnenja obiskovalcev razstave, izmerjena s pomočjo nalepk, ki jo jih postavljali na mesta pod ponujene odgovore
 • prebivalce mesta Kranj
 • avtorje razstave
 • povabljene goste:

  Aidan Cerar, urbani sociolog, zaposlen na Regionalni razvojni agenciji Ljubljanske urbane regije

  Marko Peterlin, arhitekt in urbanist, direktor Inštituta za politike prostora

  Maja Simoneti, krajinska arhitektka in urbanistka, zaposlena na Ljubljanskem urbanističnem zavodu in na Inštitutu za politike prostora

  Selman Čorović, arhitekt, prebivalec mestnega jedra Kranja, direktor ZavodaCarnica, ki upravlja Layerjevo hišo

  Aleksander Pavšlar, predsednik KS Kranj Center

  Debato moderira Toni Cahunek, prebivalec Kranja, igralec, režiser in novinar.

 

Izmerjen odziv prebivalcev in obiskovalcev na razstavo bo osnova za moderirano debato, ki bo v nadaljevanju odpirala vprašanja, vezana na promet, prireditve, nakupovanje in druge delavnosti v mestnem jedru.Skupaj bomo poskusili oblikovati rešitve, ki bodo ustrezale vsem generacijam in profilom prebivalcev, saj imamo skupni cilj – razgibano in za različne namene oblikovano mestno jedro.

Razstava ŽELITE? KRANJ! je odprta do 10. junija ter primerja realne in virtualne podobe mestnega jedra gorenjske prestolnice v času pred in po prenovi, pojasnjuje razloge za spremembe, odkriva nerealizirane ideje in potenciale za oživitev območja, obiskovalce pa izziva, da se do sprememb opredelijo. Avtorji razstave, ki so hkrati tudi avtorji natečajne rešitve prenove ulic in trgov mestnega jedra, obiskovalce z interaktivno postavitvijo in izborom vsebin namreč spodbujajo, da se aktivno opredelijo do vprašanj, ki se dotikajo prenove in s pomočjo nalepk podajo svoje mnenje.

Kakšni so razlogi in okoliščine za spremembe projekta od natečaja do izvedbe? Kakšne so možnosti za oživitev kranjskega mestnega jedra? Kako bi lahko prebivalci aktivno sodelovali pri urejanju prostora?

Ali ste morda vedeli, da so osebni avtomobili, ki so v prvi vrsti namenjeni prevozu, v resnici 97% časa mirujoči in parkirani? Ali ste vedeli, da lahko drevesa v svoji neposredni bližini znižajo temperaturo zraka od 5 do 15°C? Ali ste vedeli, da je bilo v prejšnjem letu več kot 55.000 obiskovalcev prireditev v novi kulturni četrti Kranja in več kot 188.000 obiskovalcev prireditev v starem mestnem jedru Kranja?

Galerija bo v času razstave odprta vsak ponedeljek, sredo in petek od 10.00 do 13.00, vsak torek in četrtek od 13.00 do 19.00 ter vsako soboto od 10.00 do 12.00. Ogled razstave bo možen tudi izven delovnika po dogovoru (tel. 040 859 421).

Razstava bo na ogled od 21. 5. do 11. 6. Vstop je prost.

Zvočna podlaga: Boštjan Perovšek: Mrmranje Kranja
Avtor fotografij: Luka Vidic

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila