Zgodba o KLG

Zbornik Kluba ljubiteljev glasbe

nedelja, 1. 03. 2020
ZAČETKI KRANJSKE GLASBENE “ALTER” SCENE ZAPISANI ZA PRIHODNJE RODOVE

Kranjski Klub ljubiteljev glasbe (KLG), ustanovljen leta 1975, je s svojo aktivnostjo kar nekaj časa močno vplival na spoznavanje in popularizacijo raznovrstne glasbe - od klasične do avantgardne - na območju Slovenije in širše. KLG je organiziral koncerte, tematske večere, predavanja, oglede koncertov svetovno znanih glasbenikov in skupin, obisk festivalov in turnej v tujini; v letih od 1977 do 1984 je izhajalo tudi glasilo. V Kranju smo bili priče nepozabnim koncertnim dogodkom, na katerih so med drugimi nastopile skupine Pankrti, Buldožer, Sedmina, Srp, pa tudi Drago Mlinarec, Marko Brecelj in Ivan Volarič Feo, Tomaž Domicelj, Aleksander Mežek in Andrej Šifrer... Delovanje kluba je bilo enkratno - in kot se je izkazalo kasneje - neponovljivo v svojem času ter izredno pomembno za promocijo klubske glasbene dejavnosti tako v Sloveniji kot v nekdanji Jugoslaviji.

Letos, ob 45. obletnici ustanovitve, je pri Layerjevi založbi izšel zbornik z naslovom Zgodba o KLG. Knjižno zbirko sestavljajo spomini, ki jih je zapisalo 29 “pričevalcev”. Čas, ko so “dihali s KLG-jem” z bralci delijo Simon Uršič, Marko Jenšterle, Andrej Šifrer, Zoran Smiljanić, Borut Činč, Franc Kuzma in drugi. Zbornik predstavlja dejstva in omejitve konkretnega časa, ki jih prečijo neusahljive želje in iskrena prijateljstva. V zapisih ne manjka začinjenih prigod z oblastmi, ki so klub mladih alternativcev povezovale z nedovoljenimi substancami, “mafijaši ali kadilci trave”. A v resnici je bilo ravno obratno; v KLG so sodelovali mladi posamezniki, ki so izstopali po uspehu v šoli in dodatnih znanjih, s katerimi so pomagali na različnih področjih, ki jih je delovanje kluba zahtevalo, kot so fotografiranje, urednikovanje glasila, snemanje zvočnih zapisov itd.

 

_ _ _ _ _ _ KOLOFON

Uredila: Gojko Bremec in Boris Bogataj
Uvodna beseda: Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj
Oblikovanje: Hanna Juta Kozar
Fotografija na naslovnici: Junajtit Adis
Tisk: ZALOŽBA PRIMUS
Naklada: 240 izvodov
Izdala: Layerjeva založba
Za založbo: Selman Čorović, direktor Zavoda Carnica

maloprodajna cena 20 €

Izid Zbornika je omogočila Mestna občina Kranj
Vse pravice pridržane
Kranj, november 2020

Na naslovnici: Sašo Novak, nekdanji urednik Glasila KLG, ki je v novem “mandatnem obdobju” prevzel funkcijo odgovornega kitarista skupine OSUMLJENI. Oblikovanje plakatov za razstavo Zgodba o KLG v Mestni Knjižnici Kranj, aprila 2017: Adam Wendling

 

_ _ _ _ _ _ V MEDIJIH

Spletni portal SIGIC: Glasba v črkah: Layerjeva založba izdaja zbornik z naslovom Zgodba o KLG
Radio Študent: oddaja Svaštarnica
Gorenjski glas: Kranjske novice (stran 10)
RTVSLO.si: oddaja kultura
Recenzija zbornika na portalu SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center
Oddaja Osmi dan (RTV SLO) - 45 let Kluba kranjskih ljubiteljev glasbe
Časnik Delo - Kranjski Klub ljubiteljev glasbe je bil svojstven fenomen
Val 202 - oddaja Kulturnice
Spletni portal 24ur.com - Nekoč je bil v Kranju KLG ...
Odzven: KLG – Njihova zgodba

 

_ _ _ _ _ _ NAKUP

Zgodba o KLG je na voljo v Kavarni Layer. Lahko jo naročite na e-naslovu info@layer.si.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila