Drowning Culture

Izbrani kolaži odprtega poziva, Galerija Na mestu |

Kai Holland in Taher Jaoui, Anna Sandalaki, Clive Knights, Filipa Valenčić, Jorge Chamorro, Josipa Tadić, Kosmo_nauty, Olga Casanova, Martin Došek, Yar Kirsanov, Tamara Ablameiko, Rocio Romero, Martina Charaf, Jordan Wood

Aprila 2020, v času največje negotovosti, smo odprli mednarodni poziv za umetnike kolaža ter jih povabili, naj sodelujejo na temo Utapljajoče kulture. Prejeli smo 105 kolažev, ki smo jih razstavili v obliki spletne razstave. Na tretjem Festivalu KAOS v živo predstavljamo izbor 19 kolažev.

Sveta, kot smo ga poznali, je konec, so rekli. Na udaru so se znašla delovna mesta, intimni stiki, kulturne prireditve. Izolirani smo pogrešali prijatelje, sodelavce, umetniško skupnost. Kar naenkrat smo postali vsi na svetu povezani, postali smo ena sama kultura, kultura, ki ima skupnega nasprotnika. Se naša civilizacija utaplja ali bo znova zaživela? Bo kultura znova zacvetela, zazvenela? Kako ta zaton skupnost kolažnih umetnikov doživlja, kaj se jim podi po mislih? Kaj bo prineslo novo jutro?

Ko razmišljamo o jutri, medtem ko smo soočeni z utapljajočo kulturo in degradacijo naravnega okolja, lahko v kolažu najdemo univerzalni jezik. Na kose prelomljen svet, razklane realnosti in premisleki nekega časa, pripovedujejo nove zgodbe z novimi pomeni. Iz včeraj na jutri, iz preteklosti v prihodnost, iz generacije v generacijo, so konstanta vedno le spremembe. Globalne, skupne, in intimne, samo naše. 

Izbrani kolaži s svojo vizualno govorico odpirajo absurdna vprašanja in gredo celo tako daleč, da se ukvarjajo s samim absurdom vprašanja. Zakaj, če ne zato. Kdaj, če ne zdaj. Neprecenljivost momenta, ko gre vse narobe. In ko je hkrati vse prav, saj prav vse je – kaos. Razrez rezov, preplet povezovanja, obračanje pomenov. Oblike so oble, naravno postane umetno. In obratno. Smo v obrnjeni fazi, “up-side down”. Množice se zgrinjajo, vidijo, spet vidijo! Kolaži v času kaosa so abstrakcija obstoja, abstrakcija ideje kulture. Vidite propad kulture? Ni v uvidu. 

Kljub nepremagljivemu valu omejitev razvijajmo ustvarjalni obstoj ♥