Ostanki – kaos -figura

Ostanki – kaos – figura / Leftovers – chaos – figure

Galerija Layerjeve hiše

28. 6.–13. 8. 2019

Razstava rezidenčnih umetnikov

Andrej Štular (SI), Bill Noir (FR), Eugenia Conde (AR/ ES), Marta Živičnjak (HR), Susana Blasco (ES), Tinca Veerman (NL)

Kuratorica: Petra Čeh (SI)

Na osrednji razstavi mednarodnega festivala KAOS v Galeriji Layerjeve hiše se letos predstavlja šest povabljenih umetnikov, ki prihajajo iz Španije, Argentine, Nizozemske, Francije, Hrvaške in Slovenije. Izbrana tema iz naslova razstave je smerokaz posameznih skupnih točk predstavljenih avtorjev, ki sicer zelo radi posegajo po starih fotografijah (Susana Blasco, Eugenia Conde) ali podobah, ki jih jemljejo iz starih revij (Bill Noir). V delih je prisotna tudi poetična sled, pri čemer se avtorji naslanjajo na konkretne avtorje, na primer Srečka Kosovela (Andrej Štular) ali v liriki črpajo nekakšen osebni spomin in emotivni vzgib (Eugenia Conde). Bistvo videnega je mestoma potrebno izluščiti iz abstraktne celote (Tinca Veerman), vzgibov minimalizma (Marta Živičnjak) ali surrealističnega formiranja podob (Bill Noir), ne glede na stalno prisotnost figuralnega motiva, četudi le kot melanholično reminiscenco (Tinca Veerman). Avtorji se večinoma poslužujejo mešane tehnike, še zmeraj prevladuje klasični analogni pristop po načinu rezanja in lepljenja (Eugenia Conde, Marta Živičnjak), vendar ponekod z jasno prisotnostjo digitalnega (Andrej Štular, Bill Noir).

Avtorji in njihova dela imajo v svoji esenci veliko skupnih točk, zaradi česar razstava deluje koherentno, ne glede na stilsko raznolikost posameznih serij. Pri njihovem delu gre izpostaviti proces ustvarjanja, ki se na začetku zdi kot neskončen kaos preskakujočih misli iz katerih se ostanki papirja, podob iz revij, barvnih ploskev in podobnega, košček za koščkom sestavljajo in oblikujejo kompozicijo posameznega likovnega dela.