Balada o filmu in kolažu

Balada o filmu in kolažu / Ballad of Film and Collage

Ulična galerija Na mestu, Gregorčičeva ulica Kranj

29. 6. – 13. 8. 2019

Lea Zupančič, Zala Kalan, Ljubo Bratina, Maja Kocjan, Aljaž Primožič, Žiga Čebašek, Vasko Vidmar in Maruša Štibelj

V ulični galeriji pred Mestno knjižnico Kranj bo čez poletje na ogled razstava originalnih filmskih plakatov slovenskih oblikovalcev za filme Franceta Štiglica ob 100. obletnici njegovega rojstva in interpretacij plakatov v kolažu 8 domačih sodobnih umetnikov in oblikovalcev. Sodelujejo: Lea Zupancic, Zala Kalan, Ljubo Bratina, Maja Kocjan, Aljaž Primožič, Žiga Čebašek, Vasko Vidmar in Maruša štibelj.

Razstava poteka v sklopu obeleževanja 100. obletnice rojstva režiserja Kranjčana Franceta Štiglica. Kranj, pionirsko mesto fotografije in filma, se z različnimi dogodki pridružuje dogodkom predstavitve dediščine slovenskega filma, ki jih pod skupnim projektom “100 let Franceta Štiglica” organizirajo Slovenski filmi center, javna agencija RS, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije in Slovenska kinoteka. Originalni plakati in fotografije so iz muzejske zbirke Slovenske kinoteke.

Aktivnosti, povezane s Štigličevim letom v Kranju, so del razvoja programov za kandidaturo Kranja za Evropsko prestolnico kulture 2025, v katere se vpenjajo kulturna, industrijska in naravna dediščina s sodobnimi urbanimi, umetniškimi in ustvarjalnimi izrazi.

——

Organizator razstave: Zavod Carnica

Partnerji razstave: Mestna knjižnica Kranjj, Slovenski filmski center/ Slovenian film centre, Slovenska kinoteka, ∞KONČNO Kranj 2025

Sofinancer: Mestna občina Kranj

Sponzor postavitve galerije: TAM-TAM Inštitut