PROGRAM 

KAOS festival sodobnega kolaža
Odprtje festivala 
petek, 29. junij

ob 19. uri
Viva Collagistas, odprtje razstave v ulični galeriji Na mestu (Gregoričičeva ulica, pred Mestno knjižnico Kranj)

ob 20. uri
Mesto kaosa avtorjev Maruša Štibelj in Davida Almajerja, odprtje 3D kolaža – zidne postavitve na dvorišču Layerjeve hiše


Pleska, likovno-glasbeni festival
Antropoloops, koncert
petek, 29. 6., ob 21.00
Layerjeva hiša

Antropoloops je ena najbolj edinstvenih manifestacij andaluzijske panorame, ki združuje remiksiranje, etnomuzikologijo in vizualizacijo podatkov. Rubén Alonso nove skladbe ustvarja z uporabo semplov različnih tem s celega sveta. Med postopkom nam prikaže kolažirano naslovnico, leto in kraj nastanka zvoka s pomočjo orodja za vizualizacijo podatkov, ki ga je ustvarila Esperanza Moreno.

Antropoloops prihaja iz Španije in se na unikaten način ukvarja s kolažiranjem zvoka. Za seboj ima projekt številne nastope, največ v Španiji pa tudi v tujini. Letos februarja je nastopil na ljubljanskem festivalu MENT.


Pleska, likovno-glasbeni festival
Nika Perunovič in Meta Šolar
sobota, 30. 6., ob 21.00
Layerjeva hiša

Nika Perunovič, prvi glas znamenite zasedbe Patetico, je leta 2016 s svojim kantavtorskim nastopom prejela nagrado Vox Populi na festivalu Kantfest. Svoj pevski potencial nadgrajuje s kitaristom Markom Zaletelom. Kot jo je opisal Jani Kenda v Slovenskih novicah je Nika “naturščik s čustveno nabito, iskreno in nenarejeno interpretacijo, s fraziranjem, ki se enako dotika tako Billie Holiday kot sodobnih hiphoperic, s podajanjem, ki daje slovenščini nov zven in ki je nekaj tako posebnega, da ga ni mogoče kar tako opisovati – to preprosto morate slišati.”

Preprosto videti pa morate tudi kolaž, ki ga bo na koncertu v svoji likovni interpretaciji upodabljala Meta Šolar, slikarka iz Radovljice. Meta je akademska slikarka, diplomirala l. 2014 na ALUO.  Je članica ZDSLU in Likovnega društva Kranj. Sodelovala je na več skupinskih in samostojnih razstavah po Sloveniji in Evropi. Raziskuje predvsem žensko podobo, kjer brezlični obraz splošči v cvetlični vzorec ali ga razgiba z motivom sadja. Zanima jo, kaj se zgodi, kaj ostane, ko izgine individualni karakter.


Lane Collage: Kaj če bi bila Platon?, delavnica za mlade in odrasle
nedelja, 1. 7, ob 18. 00
Layerjeva hiša

Na delavnici bomo poskusili spoznati vaša osebna razumevanja Platonovega dela in ga spremenili v slike s pomočjo kolažne tehnike. S pomočjo vizualizacije bomo izvedli umski trening, ki je neke vrste igra, v kateri bomo poskusili zgraditi sliko povezano s Platonovimi izreki.


Pleska, likovno-glasbeni festival
Bordo vs Maruša: žive zvočne podobe
nedelja, 1. 7., ob 21.00
Stolp Škrlovec

Bordo, novi glasbeni svet Tomaža Štularja, ki se je pred tem kalil v zasedbi The Tide, bo končno premierno ugledal odrsko luč. Od nastanka prvega singla Odplešiva leta 2016 in vse do danes, ko se je na radijske valove lepo zasidrala že peta pesem Lai Lai Svet v produkciji Petra Penkota, je končno napočil čas, da vse slišane in neslišane pesmi prvič zaživijo na odru.

Pri zadnjih dveh singlih Zvezde v mlaju in Lai Lai Svet je Tomaž združil moči s slikarko in kolažistko Marušo Štibelj, ki je skladbam dala unikatno video podobo. Čas je zrel, da Maruša in Bordo z gosti poskrbijo, da bodo podobe, glasba in vi deležni posebnega slikarsko-glasbenega dogodka.

Ne gre za koncert, niti za razstavo, ampak za predstavo. Preplet Marušinega kolažnega sveta in tehnik, ki bodo zaživele na samem odru ob glasbi, bo odpiral vprašanja: Kaj je kulisa in kaj oder? Kdo nam postavlja mejo med občinstvom in izvajalcem? Jo lahko prestavimo med nas/vas?

Škarje, platno in projekcija: Maruša Štibelj

BORDO:

Tomaž Štular – glas, akustična kitara
Drejc Pogačnik – klaviature
Miodrag Dimitrijević – bas kitara
David Almajer – cajon, tolkala


Kai Holland: Avtorske pravice v kolažu, pogovor
ponedeljek, 2. 7, ob 18. 00
Češnjev vrt

Mnogo ustvarjalcev kolaža se sooča z negotovostjo glede kršenja avtorskih pravic drugih avtorjev, katerih že obstoječe slike uporabljajo pri svojem delu. To zapleteno vprašanje zaposluje mnoge odvetnike po vsem svetu. Vpogled v pravne okvire bi lahko pripomogel k preprečevanju dragih napak in posledično izgube kreativnosti.


Claudio Beorchia: Skupinski kolaž, delavnica za mlade in odrasle
torek, 3. 7, ob 18. 00
Layerjeva hiša

Ponavadi kolaže izdelujemo individualno, na tej delavnici pa bomo združili naše moči in ustvarili nekaj skupinskih. Od kolovrata do čudovitih bitij, spoznali bomo osnove kolažne tehnike.


 Simone Karl: Za plastmi, pogovor in Hiše spomina, delavnica za mlade in odrasle
sreda, 4. 7, ob 18.00 (pogovor), ob 19.00 (delavnica)
Layerjeva hiša

Hiše spomina: Vsaka hiša ima svojo zgodbo. Ko vstopimo v staro hišo, pogosto občutimo težo, zgodbe in življenja preteklega časa. Vsaka soba, kos pohištva in stara fotografija hrani v sebi preteklost in življenja. Vsaka oseba doživlja te impresije individualno in jih povezuje s svojimi spomini.

Za plastmi: V pogovoru z umetnico, naslovljenim Za plastmi, bo Simone Karl govorila svojih večplastnih kolažih in o knjigi umetnika  It is not me. It is me. Oba projekta se osredotočata na vprašanje človekovega telesa in duše.


What if …, odprtje osrednje razstave kolaža
četrtek, 5. 7., ob 18.00
Layerjeva hiša, Mahlerca, Mergentalerjeva, stolp Škrlovec

Veliko odprtje razstave rezidenčnih umetnikov, razstave ilustracije in oblikovanja v kolažu, razstave izbranih umetnikov z odprtega poziva in ulične razstave kolaža.


Hobby & Art delavnica: Kaj če … “dekupaž” postane kolaž
petek, 6. julij, ob 18. 00

Zdravka Rihtarčič, prof. likovne pedagogike in vodja programa delavnic pri Hobby & Art, pripravlja delavnico za vse starosti. Živali iz kartona, ki jih boste ustvarili sami, boste v tehniki decopatcha oblekli v živopisane barve. Pričakujte kolažiran živalski vrt!


Vodstvo po razstavi What if … s kuratorico Majo Antončič
sobota, 7. 7., ob 19.00
Layerjeva hiša


Kaj če … kolaž postane plakat
Delavnica za mlade (10+) s Petro Cerar
torek, 10. 7., ob 17.00
Layerjeva hiša

Delavnica nas bo popeljala v svet plakata. Spoznali se bomo z zakonitostmi oblikovanja plakata in krajšo zgodovino njegovega nastanka. V praktičnem delu se bomo posvetili iskanju vizualnih domislic in v tehniki kolaža izdelali plakat na temo Kaj če …


Kaj če … iz ploskve nastane prostor
Delavnica za mlade (15+) s Petro Cerar
sreda, 11. 7., ob 17.00
Layerjeva hiša

Na delavnici se bomo spoznali s ploskovno gradnjo prostora in prostorskimi učinki barve. Spoznali bomo, kako lahko z barvnimi ploskvami gradimo prostor in se pri tem osredotočili na lastnosti in zakonitosti barve. Nekaj besed bomo namenili tudi fotografiji, ki je s tehniko kolaža tesno povezana, na delavnici pa jo bomo uporabili kot idejno osnovo za ustvarjanje avtorskega kolaža.


Barbara Demšar: Življenje v morju, delavnica za otroke (5+)
četrtek, 12. 7., ob 18.00
Layerjeva hiša

Na delavnici bodo udeleženci ustvarjali v  tehniki kolaža in sicer po principu trganja papirja. Poskušali bodo prikazati kdo vse živi v morju in kako bi morje izgledalo, če bi bilo narejeno iz papirja.


Urbani sprehod po kulturni četrti Kranja in razstavi What if … z Zalo Vidali
torek, 17. 7., ob 19.00
Zbirno mesto: pred Layerjevo hišo

Urbani sprehod se osredotoča na ulične intervencije Tomšičeve ulice in aktualne umetniške razstave kulturne četrti Kranja.


Urška Mazej: Transformacija ulice, delavnica za mlade in odrasle
četrtek, 19. 7, ob 18.00

S kolažno tehniko bomo prevajali realnost prostora in njegove vsebine v novo transformirano in delno abstrahirano kompozicijo. Izhodiščna točka kolažnega materiala bodo zapisi, fotografije mesta, ki pa jih bodo udeleženci delavnice poskušali združiti na novo slikovno ploskev, ob tem pa bodo primorani oblikovati nov simbolni in miselni svet določenega kraja s prestrukturiranjem danega vizualnega materiala.


Brut Carniollus: Napredne kompozitne tehnike v Photoshopu, delavnica za mlade in odrasle
četrtek, 26. 7, ob 18.00
Layerjeva hiša

Napredne prekrivalne tehnike, ki se uporabljajo pri digitalnem kolažu, in napredne slikovne po-obdelovalne tehnike, neškodljivo urejanje slik, občasno vedeževanje, kaotično kolažiranje, slikovni viri, ki niso pod avtorskimi pravicami in so javno dostopni, umirjeno zabavanje.


Zaključno vodstvo po razstavi What if … s kuratorico Majo Antončič
torek, 14. 8., ob 19.00
Layerjeva hiša