Anja Kranjc

Anja Kranjc (1982) je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 2008 in magistrirala leta 2011 z magistrsko nalogo

Medprostor bivanja in razstavo V Belo pri red. prof. Matjažu Počivavšku in doc. dr. IgorjuŠkamperletu na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2005 je imela več samostojnih razstav in je sodelovala na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini.

Doslej je ustvarila pet javnih kiparskih postavitev. Za svoje delo je prejela več nominacij innagrad, med drugimi študentsko Prešernovo nagrado (2006). Ukvarja se s slikarstvom, risbo, ilustracijo in pedagoškim delom. Je članica DLUL in DLUSP. Živi in dela v Vipavi.

Nevidno vidno

Nevidno Vidno je Anja Kranjc začela razvijati v letu 2019. Njena želja je, da bi cikel nekoč obsegal veliko ljudi. Prve kipe v ciklu je ustvarjala v stiku s svojimi najbližjimi, družino in prijatelji, nadaljevati pa želi s komerkoli, ki ji bo dovolil, da se njihova psihofizična stanja pretvori v figure. Na kipih izpostavlja tisto, česar se z očmi ne vidi, temveč se lahko ob nekom občuti in doživi. Njegovo telo tako postane obrnjeno iz notranjosti v zunanjost, kot bi notranje, duhovne in duševne oblike bile zunaj, bile tiste, ki jih vidimo. Vsi kipi so zato narejeni kot kolaž. Materiali, ki jih uporablja, s svojimi lastnostmi oblikujejo občutja določenega dela te osebe. Vosek je topel in mehak, pesek je izmuzljiv in minljiv, mavec trden a krhek, papir je zračen in diha. Kakšno je telo, ki ga ne vidimo, moje telo in telo drugega, bližnjega? Na kipih tako vidimo občuteno telo, nevidno telo, telo spominov, telo občutij, telo zgrajeno iz koščkov našega življenja. 

Anja Kranjc na KAOS rezidenci ustvari en kip iz cikla Nevidno vidno.

Lokacija: Češnjev vrt