Anna Rosa Tomšič Jacobs

Zavest pokrajine

Lokacija: Layerjeva hiša in Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa

V okviru projekta se avtorica sooča s človeškim razkolom med kulturo in naturo. Človek je narava, vendar je tudi ločen od nje s svojo zavestjo – zaradi česar je zmožen ustvarjanja še nevidenih in neslišanih stvari. Hkrati hrepeni po samoumevnosti narave, po popolni stopljenosti z bitjo, kot jo slutimo npr. pri živalih in rastlinah. Bistvo umetniškega projekta se zrcali v besedah filozofa Alana Wattsa, ki človeka vidi polno umeščenega v svet. Pravi, da skozi naše oči univerzum zaznava samega sebe, da skozi naša ušesa univerzum posluša svoje kozmične harmonije, da smo torej priče, preko katerih se univerzum zave svoje veličastnosti (citirano po filmu Wernerja Herzoga Encounters at the end of the world). Avtorica to misel poveže s pojmom lokalnosti – s človekovo determiniranostjo s strani okolja, v katerem biva (v tem primeru konkretno geografskega). Smo del pokrajine, v kateri živimo in ona je del nas. Ljudje smo zavest pokrajine.

Razstavljene so maske iz lubja ter kolaži majhnega formata, sestavljeni iz prešanih rastlinskih listov. Sedem kolažev iz rastlinskih listov je povečanih na dimenzije 140×100 cm, ti so na ogled v ulični galeriji.

Anna Rosa Tomšič Jacobs 

Anna Rosa Tomšič Jacobs se je v otroštvu iz rodnega Berlina preselila v Slovenijo, kjer je pognala korenine. Leta 2018 je zaključila magistrski študij slikarstva na ljubljanski ALUO. Učila se je tudi obrti lončarstva in keramike v Hiši keramike v Kamniku in v ateljeju Narobe svet ter jo dalje razvija. Pri ustvarjanju se ne omejuje na določeno področje, njena umetnost nastaja (tako kot je zase pravil kipar Carl André) “iz moje želje, imeti stvari v svetu, ki jih drugače ne bi bilo”. Poleg natančnega opazovanja tekstur in struktur iz narave jo navdihujejo razmišljanja o mitologiji in arhetipih. 

Avtorica je sodelovala pri nekaj projektih, npr. leta 2013 pri projektu EKO 365+ (kreativni tabor GOZD-ART). Razstavljala je na skupinskih razstavah (leta 2014 Čččč v tovarni rog in Razstava študentov slikarstva v Arboretumu, leta 2015 pa Konglomerat v Erbergevih paviljonih graščine Dol). Leta 2018 je za skupinski projekt prejela nagrado Silver Award, ki jo podeljuje GRAPHIS v New Yorku. Tega leta je bil izdan tudi dnevnik hvaležnosti z njenimi ilustracijami. Istega leta je v Kamniški Bistrici predstavila avtorski land-art projekt Gozdna Galerija Brat Škrat, ki je bil v sodelovanju z Zavodom O in Layerjevo hišo ponovljen še na drugih lokacijah.