Anka Kočevar

Ilustracije dreves

Lokacija: Layerjeva hiša

Razstavljena likovna dela je avtorica izdelala za slikanico Izgubljeni slamnik (založba Škrateljc). Ilustracije iz slikanice upodabljajo sodobno basen (napisal jo je Uroš Grilc), v kateri se dogajanje odvija v povezavi z resničnim krajem, gozdom Šumberkom. V tehniki kolaža ustvarjene ilustracije so slikovne ploskve, zgrajene iz drobnih elementov, ki so najprej narisani in naslikani, nato pa izrezani in lepljeni na večji format. Tehnika je Anki Kočevar omogočila veliko invencije pri postavljanju kompozicij. 

Na razstavi so na ogled originalne ilustracije/kolaži, ki predstavljene brez besedila, gledalcem omogočajo nove interpretacije. V delih se pojavljajo drobne zgodbe, čudovite, mojstrsko detajlirane. Naravni pojavi, kot sta veter in hlad, se prelijejo v gledalčeve občutke. Kljub temu, da so dela prvotno namenjena otroškim očem, so zanimiva tudi za odraslo publiko, saj na subtilen način pripovedujejo o pestrosti in neurejenosti, pa tudi o krhkosti naravnega sveta.

Anka Kočevar, rojena 1982 v Ljubljani, je leta 2009 diplomirala iz slikarstva na ljubljanski ALUO. Že vrsto let se ukvarja z ilustracijo in animiranim filmom. Redno ilustrira za otroški literarni reviji Ciciban in Cicido ter tržaško revijo Galeb. Ilustrira knjige, kot filmska animatorka in ustvarjalka likovne podobe pa redno sodeluje pri animiranih filmih za otroke in odrasle. Svoja dela razstavlja samostojno in na selekcioniranih razstavah, npr. na Bienalu slovenske ilustracije, na bienalu Zlatno pero Beograda, v Kosovelovem domu. Leta 2019 je za ilustracije za dokumentarni film Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja prejela posebno pohvalo žirije na Bienalu slovenske ilustracije.