Lara Papov

Ko me spet vidite, ne bom več jaz

Instalacija 

Lokacija: Stolp Škrlovec

Lara Papov se v svoji instalaciji fotografskega kolaža, ki zavzema del Stolpa Škrlovec, v prostorskem dialogu povezuje s kolaži mednarodnega odprtega poziva About Tomorrow.

Ali je posneta fotografija njena končna oblika, ali se z njo šele začne potencial imitacije?

V sodobnem času hiper-produkcije smo iz vseh različnih smeri konstantno bombardirani z vizualnimi podobami/slikami. Naši možgani se zaradi količine informacij osredotočijo le na fragmente, detajle, vzorce, vzete iz celote, ki se nam zdijo pomembni in/ali pritegnejo našo pozornost. Ostali podatki se popačijo ali izgubijo. Tiste, ki se nas dotaknejo pa uporabimo za kreiranje slike – percepcije lastne realnosti.

Jedro instalacije Lare Papov so fotografije njenega dedka, Kranjčana, ki se je ljubiteljsko ukvarjal s fotografijo vse življenje. Ker je večinoma vse fotografije ves čas shranjeval, se je skozi čas nabrala ogromna zbirka albumov in diapozitivov. Lara Papov se je podala v raziskovanje svoje osebne zgodovine in zgodbe njenega dedka. Prebrskala je po fotografijah in jih na nek način obnovila, jim dala ponovno priložnost, jih oživila. Znotraj njegove realnosti je ustvarila podobo svoje realnosti. Znotraj te pa si gledalec lahko spet ustvarja nove naracije.

Lara Papov je absolventka na Akademiji za vizualno umetnost v Ljubljani. Leta 2016 je sodelovala na skupinski razstavi na akademiji AVA in pri projektu Tree (MGML), ki je bil razstavljen na panojih ob Jakopičevem sprehajališču. Istega leta je bilo njeno delo BUSS STOP, narejeno v sodelovanju z Gregorjem Rozmanom, izbrano in predstavljeno na Indigo festivalu (MGML). 2018 je sodelovala na Warm-Up-Opening skupinski razstavi (AVA), S01E01 skupinski razstavi, ki jo je organizirala Galerija 7:069 v Velenju, ter imela diplomsko razstavo AVA 10 v galeriji Equrna. Sodelovala je tudi na mednarodna razstavi – Between the Atlantic and Pacific Oceans 2019 na Kiribatih. Zadnja razstava pa je bila samostojna, in sicer S T A C C A T O v Galeriji P74 v Ljubljani.