Hana Černivec

Smeti

Lokacija: Medprostor

Serija ilustracij, risb in skulptur temelji  na »estetiki grdega«. Motiv del so smeti: umazani, razpadajoči, izmaličeni predmeti. Fascinirajo jo njihove teksture, deformacije in njihov lastni karakter. Razmišlja, da nosijo zgodbo, imajo preteklost. Posveča se detajlom, nasičenosti in teksturam, deformaciji forme, kar pogosto pelje do že nekoliko abstraktnih prizorov. Pri delih ne gre toliko za upodabljanje objektov samih, pač pa za ustvarjanje tesnobne, melanholične atmosfere. Zato izbira objekte, ki sami po sebi odražajo propad in obup, kot so odvrženi cigareti, razbitine ter čisto abstraktne forme, ki jih uporabi za dopolnitev kompozicije.

Dela, ki so nastala v mešani tehniki tuša, svinčnika in grafike, so črno-bela in predstavljena kot zaključena celota, prostorska instalacija, v enem od sob v Medprostoru. Razpadajoča in zapuščena hiša nudi primeren prostor “nadležnim” objektom, saj tudi sama hiša ni nikogaršnja in potrebuje oko potrpežljivega opazovalca, da v njej vidi priložnost, potencial in nekaj lepega.

Hana Černivec, rojena leta 1999, je končala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, trenutno študira slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Posveča se ilustraciji, občasno napiše kakšno zgodbo. Leta 2018 je osvojila 1. mesto na natečaju ilustracije Galerije likovnih samorastnikov Trebnje, lansko leto pa je bila izbrana za razstavljanje na 13. Bienalu slovenske ilustracije.