KAOS LETOS GOSTUJE V ALMINI HIŠI V MEDANI

KAOS X ALMA
Gostujoča razstava festivala sodobnega kolaža KAOS
16. 9.–16. 11. 2021
Hiša Alma in Spominska hiša Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta, Medana, Goriška Brda

Po treh plodnih letih letos KAOS gostuje v Hiši Alma in v Spominski hiši Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta s skupinsko razstavo rezidenčnih umetnikov Urške Mazej, Bruta Carniollusa, Barbare Demšar, Andreja Štularja, Eve Mlinar in Anje Kranjc ter samostojno razstavo rezidenčnega umetnika Karla Kuharja. 

Vabljeni v posebno, očarljivo krajino Goriških Brd, kjer v Medani domuje Almina hiša. Galerija sodobne umetnosti se je oblikovala v sodelovanju z akademskim slikarjem Klemnom Brunom, ki ima v njej tudi svoj atelje in stalno razstavlja. Gre za briško hišo, umeščeno v samo jedro vasi Medana. V preteklem letu je bila prenovljena in predstavlja nekoliko drugačen razstavni prostor, saj se zdi kot da se sprehajate po stanovanjski hiši, v kateri pa lahko tudi prespite. Urejena v duhu 50-ih let preteklega stoletja pripoveduje svojo zgodbo in obstoj na poseben način.
 
In tja pelje KAOS na ogled dela, ki so jih v zadnjih treh letih festivala v Kranju ustvarili rezidenčni umetniki, priznani ustvarjalci kolaža iz Slovenije: Urška Mazej, Brut Carniollus, Barbara Demšar, Andrej Štular, Karol Kuhar, Eva Mlinar in Anja Kranjc.
 
Umetniki na rezidencah so najbolj plodovit del festivalskega dogajanja, ker njihova dela nastajajo pred očmi obiskovalcev. So tudi najbolj neposredno povezana s krajem, kjer nastajajo. V Kranju so se vsi predstavili na svoj unikaten način in povezali skupnost navdušencev kolaža. 
 
Karol Kuhar se bo s samostojno razstavo avtorskih del predstavil v Spominski hiši Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta (razstavni prostor v kleti). Alojz Gradnik, eden največjih slovenskih pesnikov 20. stoletja, se je rodil v Medani 3. avgusta 1882. Bil je pesnik in prevajalec, ki je s svojim delom sestavljal koščke različnih svetov, pogledov in kultur  – predvsem slovenske, evropske in orientalske – v nove, njemu lastne umetniške izraze. In prav zato verjamemo, da se bodo dela slovenskih kolažistov v Medani počutila dobro. 
 
Razstavi bosta na ogled od 16. septembra do 16. novembra. 
 
Vabljeni v Brda!