KAOS X ALMA
Gostujoča razstava festivala sodobnega kolaža KAOS
16. 9.–16. 11. 2021
Hiša Alma in Spominska hiša Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta, Medana, Goriška Brda

Urška Mazej, Brut Carniollus, Barbara Demšar, Andrej Štular, Eva Mlinar, Anja Kranjc, Karol Kuhar

HIŠA ALMA


Eva Mlinar (1985) je končala študij umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti ter študij vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deluje na različnih področjih umetnosti, s poudarkom na knjižni ilustraciji in gledališču. Oblikovala je plakate za gledališke odre v New Yorku, snovala naslovnice Knjižnice MGL, trenutno pa skrbi za vizualno podobo predstav Teatra Anton Podbevšek v Novem mestu. Svoje ilustracije je prispevala za številne knjige in revije, redno pa sodeluje tudi z založbo VigeVageKnjige, Mestnim gledališčem ljubljanskim ter muzejem Wellcome Collection v Londonu. V ilustracijo pogosto vnaša elemente kolaža in je ljubiteljica starih zemljevidov, Bližnjega vzhoda in srednjega veka. Na festivalu KAOS je kot rezidenčna umetnica gostovala leta 2020.

Anja Kranjc (1982) je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2008 diplomirala in leta 2011 magistrirala z magistrsko nalogo Medprostor bivanja in razstavo V Belo pri red. prof. Matjažu Počivavšku in doc. dr. Igorju Škamperletu na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2005 je imela več samostojnih razstav in je sodelovala na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Doslej je ustvarila pet javnih kiparskih postavitev. Za svoje delo je prejela več nominacij in nagrad, med drugimi študentsko Prešernovo nagrado (2006). Ukvarja se s slikarstvom, risbo, ilustracijo in pedagoškim delom. Je članica Društva likovnih umetnikov Ljubljana in Društva likovnih umetnikov Severne Primorske. Živi in dela v Vipavi. Na festivalu KAOS je kot rezidenčna umetnica gostovala leta 2020.

Andrej Štular (1967) je multimedijski umetnik, ki je aktiven na različnih področjih vizualne umetnosti: ilustraciji, stripih, videu, filmu, kiparstvu, slikarstvu, lutkarstvu in fotografiji. Je član striparskega kolektiva Strip Core in lutkovnega gledališča Nebo ter deluje na polju umetnosti od sredine 80. let. Svoja dela redno razstavlja doma in v tujini, tako na skupinskih, kot solo razstavah, udeležuje pa se tudi številnih umetniških festivalov po svetu. Je avtor več stripovskih albumov: Lustri (2000), Kompost (2008), Živa sem (2011), Bežimo, svet se podira! (2014), Kronike (2015). Na festivalu KAOS je kot rezidenčni umetnik gostoval leta 2019.

Barbara Demšar (1969) je diplomirala iz likovne pedagogike pri prof. H. Gvardjančiču na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Študijsko se je izpopolnjevala v Franciji, ZDA in ZAE. Sodelovala je na mnogih slovenskih in mednarodnih skupinskih razstavah. Predstavljala se je na več samostojnih razstavah in za svoje delo prejela nagrade v Sloveniji, Hrvaški in ZDA. Je članica Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije. Živi in dela kot svobodna umetnica v Škofji Loki. Na festivalu KAOS je kot rezidenčna umetnica gostovala leta 2018.

Brut Carniollus (1959) je vizualni umetnik in fotograf, ki se usmerja predvsem v tehniko digitalnega kolaža, pri katerem porablja fotografijo kot njen glavni sestavni del in se poslužuje digitalne grafike z UV tiskom. V preteklosti se je veliko poglabljal v dokumentarno fotografijo in sodeloval z najboljšimi slovenskimi fotografi. Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Razstavlja doma in na tujem. Živi in dela v Radovljici. Na festivalu KAOS je kot rezidenčni umetnik gostoval leta 2018.

Urška Mazej (1988) je diplomirala na Likovni akademiji v Ljubljani, smer slikarstvo. Razstavljala je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah in bila za svoje delo nekajkrat nagrajena. Kot scenografinja in kostumografinja sodeluje pri gledaliških in filmskih projektih. Je soustanoviteljica kulturno umetniškega društva Koncentrat, ki deluje v Velenju. Živi in dela v Ljubljani in Velenju. Na festivalu KAOS je kot rezidenčna umetnica gostovala leta 2018.


SPOMINSKA HIŠA ALOJZA GRADNIKA IN LUDVIKA ZORZUTA


Karol Kuhar (1952) od leta 1972 razstavlja doma in v tujini. Imel je več kot 62 samostojnih in več kot 100 skupinskih razstav v Sloveniji in tujini. Prejel je številne nagrade in priznanja, med drugim je leta 1987 v Kranju prejel Veliko Prešernovo plaketo mesta Kranja, leta 1995 in leta 2006 nagrado na Slovenskem bienalu mesta Kranja, leta 2014 pa priznanje za kvaliteto likovnih del na 3. mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj – ZDSLU in kot zadnjo, odkupno nagrado mestne občine Ptuj – mednarodno likovno nagrado Ex tempore karneval, 2020. Živi in ustvarja v Spodnji Besnici pri Kranju. Na festivalu KAOS je kot rezidenčni umetnik gostoval leta 2020.