KAOS
2. mednarodni festival sodobnega kolaža
Kranj, Slovenija

Razstava / 28. 6. – 13. 8.

Odpiralni čas

28. 6. 2019 → 18.00–23.00
29. 6.– 4. 7. 2019 → tor–sob 10.00–23.00, ned 16.00–23.00, pon zaprto  
5. 7.– 13. 8. 2019 → tor–sob 11.00–19.00, ned 16.00–19.00, pon zaprto

Festivalski program / 28. 6. – 4. 7.

Petek, 28. 6.

18.00 Odprtje razstave sodobnega kolaža KAOS: Leftovers / Layerjeva hiša, Stolp Škrlovec, Medprostor

21.00 Futurski ft. Tatjana Kotnik, koncert + kolaž v živo / Terasa Layerjeve hiše

Futurski in vizualna umetnica Tatjana Kotnik predstavljajo plod glasbeno-likovnega sodelovanja na glasbeni rezidenci v Layerjevi hiši, ljubljanski koncert v Klubu rečnih kapitanov pa bo obenem tudi promocija novega albuma FUTURSKI “Emotional Tourist”, ki bo izšel letos junija.

After party @ Trainstation SubArt: Dj Ogi (Hrvaška), Veztax, Lilson, Prio, techno / Trainstation SubArt

Sobota, 29. 6.

10.00 Bill Noir: Chaosmos, delavnica / Medprostor / primerno za otroke (5+) in odrasle

Igra, kolaž, improvizacija. Na tej delavnici bomo h kolažu pristopili na način improvizacije. Izhajali bomo iz svojih fascinacij nad takšnimi slikami, barvami in teksturami in nato predlagali kolaže, ki ustrezajo naši poetični verziji sveta. Največje št. udeležencev: 10.

12.00 Balada o filmu in kolažu, odprtje razstave kolažev filmskih plakatov in originalnih plakatov za filme Franceta Štiglica  / Galerija Na mestu

18.30 Lula Valletta: Dadaistična poezija in kolaž, delavnica / Medprostor (14+)

Na tej delavnici bomo skupaj ustvarjali dadaistično poezijo. Osredotočili se bomo na eksperimentalno pisanje z uporabo raznih tehnik cut-up-a, kot so jih razvili umetniki Dade in William S. Burroughs. Delali bomo z najdenimi besedili, novo ustvarjenimi teksti, kolažem, avtomatizmom nadrealistov, humorjem in, kar je najpomembneje, z naključji.

21.00 Lorca, ti in jaz – poezija, glasba in ples / Terasa Layerjeve hiše

Lorca, ti in jaz je preplet poezije, glasbe in plesa iz romskega področja Španije, Balkana in Vzhodne Evrope, v katerem se srečujeta vokalistka in glasbenica Katja Šulc in plesalka flamenka Urška Centa, na kontrabasu se jima pridružuje priznani slovenski jazzovski glasbenik Robert Jukič.

                  Nedelja, 30. 6.

18.00  Produkcija Laute: Otroški avtorski animirani filmi / Stolp Škrlovec / primerno za otroke in odrasle (5+)

STOP.GREMO!
Animirani film, narejen z animacijo predmetov v tehniki »stop motion«. Film je inspiriran s Heraklitovo filozofijo, predvsem z izrekom »Panta Rei«. Vse se giblje, vse se menja, stvarnost je sestavljena iz boja nasprotij, ki so vselej v medsebojni napetosti.

Režija: skupinsko delo
Avtorji: Rebeka Aljančič, Bine Praček, Eva Julija Rozman, Ana Štular, Neža Štular
Mentorji: Andrej Štular, Andreja Goetz
Trajanje: 3′
Producent: Produkcija Laute / KD Nebo, Društvo Slon, September 2017

BESEDA NI KONJ
Animirani film na temo slovenskih ljudskih pregovorov, narejen z animacijo predmetov v tehniki »stop motion«. Pregovori so povzetek ljudske modrosti, zdrave pameti, ki nam vedno pride prav. V filmu »Beseda ni konj« ustvarjalci »oživijo« nekaj slovenskih pregovorov in jih morda prav zato naredijo še bolj razumljive in zabavne.

Režija: skupinsko delo
Avtorji: Sabina N. Bogoev, Ema Hostar, Bine Praček, Eva J. Rozman, Ana Štular, Neža Štular
Mentorji: Andrej Štular, Petra Stare, Andreja Goetz, Katja Stare
Trajanje: 4’8”
Producent: Produkcija Laute / KD Nebo, Društvo Slon, Maj 2019

18.30 Tinca Veerman: Homo Sapiens 2064, delavnica / Medprostor / primerno za otroke (5+) in odrasle

Kako bo videti nek ptič leta 2064? Ali bodo ribe hodile po pločnikih, bomo imeli krila in z njimi leteli? Ali se nam bo telo v našem okolju prilagodilo na vse te ekstremne klimatske spremembe? Kako momo takrat živeli in kakšno bo naše kosilo leta 2064? Na tej delavnici bomo preučevali svojo vizijo prihodnosti, in sicer s škarjami, papirjem, knjigami, revijami in navsezadnje predvsem: Z LEPILOM! Največje št. udeležencev: 10

20.00 Voden ogled razstav s kuratorko Petro Čeh / Layerjeva hiša

21.00 Lullabies for Daydreamers, jazz koncert / Terasa Layerjeve hiše

Uspavanke za sanjače so avtorski projekt kitaristke Urške Supej, tokrat v sodelovanju z vokalistko Mašo But. Projekt, ki gradi most med glasbo in poezijo Urške in Maše, plava v standardnih jazzovskih, pop ter folk vodah in želi peljati sanjače tja, kjer se počutijo doma. Na odru se jima pridružijo še kontrabas, bobni, trobenta/saksofon.

Ponedeljek, 1. 7.

21.00 Futurski ft. Tatjana Kotnik, koncert + kolaž v živo / Klub rečnih kapitanov, Opekarska 8, Ljubljana

Torek, 2. 7.

18.00 Eugenia Conde: Kolaž je odgovor … prej ali slej, delavnica / Medprostor (14+)

»Da lahko najdemo odgovor, moramo najprej postaviti pravo vprašanje …« Namen te delavnice je eksperimentiranje s slučajnostjo, naključji in spontanostjo. To bomo počeli z igro,ki je podobna tisti, ki so jo igrali dadaisti in nadrealisti, da so domišljijo osvobodili nadzora zavesti in tako našli nove in nepričakovane povezave. V našem primeru bo ta »odgovor«  kolaž.

19.30 Odprtje kolažev velikih formatov na ulicah / Mergentalerjeva ulična galerija, Podrtina, Trainstation SubArt

21.00 Čompe (25 let), koncert / Terasa Layerjeve hiše

Veliko obeležje, polovica Abrahama in okrogla obletnica. Veličasten spomenik ali koncert ob 25 letih delovanja Čomp, največjega domačega benda z najmanjšo diskografijo. Četrt stoletja hrupanja in točno en posneti album. 25 let človeških ribic, vranov, potepuhov, rož noči, repe, Francozov … in krompirja!

Sreda, 3. 7.

18.30 Marta Živičnjak: Decollage, delavnica / Medprostor (14+)

Tema delavnice je dekolažiranje tehnik uporabe visečih materialov, kot so to počeli dadaisti, nadrealisti, futuristi in umetniki pop arta, in sicer sprva z ustvarjanjem kolažev, zavedno in nezavedno, torej v duhu novih realistov. Elemente kolaža razstavimo ali razbarvamo v novo obliko z rezanjem ali trganjem in ponovnim sestavljanjem v novo kompozicijo.

21.00 James Blood Ulmer, blues koncert / Terasa Layerjeve hiše – ODPOVEDANO!

Eden najpomembnejših kitaristov zadnjih štirih dekad, ki se šteje tudi za enega največjih svetovnih blues glasbenikov. Njegov opus je veličasten, njegova glasbena metamorfoza pa sega od zgodnjega avantgardnega jazz vizionarja iz šole Ornettea Colemana do starejših protagonistov afro-ameriškega glasbenega narečja, in zajema afriške ritme, urbani jazz, country-blues, psihedelični rock, funk ter zvoke, ki bi mu jih lahko mirno zavidali tudi ljubitelji težkega metala.

Četrtek, 4. 7.

18.30 Voden ogled razstav z Marušo Štibelj in Zalo Orel

21.00 Tinariwen, koncert / Trainstation SubArt

Tinariwen je eden najbolj priznanih puščavskih blues rock bendov v svetu. Malijska zasedba ustvarja že 40 let in prihaja iz severnega dela te velike države. Sestavljajo jo Tuaregi, ki so pobegnili pred nasiljem vladnih sil z juga in se zatekli v različna begunska taborišča sosednjih držav. Svetovno znani septet  je prejel prestižno glasbeno nagrado Grammy.


SubArt Festival / Trainstation SubArt

Petek, 5. 7., ob 20.00 →  Brkovi, Valter Svira Parafe, Sereš, Wasted Time
Sobota, 6. 7., ob 19.00 →  Lokalna scena: Raggalution, Nature, Didge, Neuromancer, Grimase, Nesit, March of War + techno/psy DJ-i SkokniPaLokni, Necropsi, Ofnana_pesa, Douchean
Ponedeljek, 8. 7., ob 20.00 →  Siberian Meat Grinder, Total Chaos


Torek, 13. 8.

15.30 Kolaž x sitotisk, Squeegee delavnica / Layerjeva hiša

19.00 Voden ogled razstav s kuratorko Petro Čeh ob zaključku razstave

Torek, 3. 9.

20.00 Morski in gorski zini, gostovanje razstave na Reki / Galerija SKC Rijeka